Yep! Har jag fått höra mer än en gång.
 
Ett äkta exempel är från skoltiden. Inför en konsert med skolan skulle vi gå och fixa mat själva, inte ovanligt. Men då vi befann oss i självaste Gallerian i Stockholm fanns det gott om ställen att välja på. Mina kompisar visade sig inte vara särskilt schyssta kompisar, iallafall inte den gången. Ett säkert kort för mig är McDonald's, för jag vet att dom har glutenfritt bröd, även vetefritt för den delen. Det var andra ur klassen som gick dit men mina kompisar ville gå någon annastans. "Subway's" ropade någon, JA! instämde resten. När jag påpekade att det var ju ett av ganska få ställen som på den tiden var stört omöjliga för mig som glutenintolerant att gå till och få något att äta, hävde såklart en av dom ur sig:
 
- Men du kan ta en sallad! (Och lät som dom uppfunnit hjulet på nytt)
 
Så tålmodigt som möjligt ställde jag motfrågan:
- Skulle ni bli mätta på en sallad och stå er hela kvällen och sjunga på en konsert?
- Nej, men det är inte vårt problem" blev svaret.
 
När jag försökte tala om att jag behövde mer än en sallad, nämligen sånt där "protein" och inte kunde gå till Subway's, svarade de "Nähä". Samtliga av dessa 5 personer vände därefter på klacken och marscherade iväg.
 
Ensam, fick jag leta upp närmaste McDonald's och fick gilla läget att prioritera min ork till kvällens stundande konsert än att umgås med klasskompisar. Gulliga människor kan vara.
 
 
 
 
 
Att vara glutenintolerant innebär ju vissa hinder, t.ex. man vaknar en morgon... och brödet är slut! Bläähh! Till skillnad från de som inte är glutenintoleranta så har vi ju ett begränsat utbud, särskilt när det kommer till bröd. Jag är en sån människa som inte kan börja dagen utan frukost, så att sticka och handla innan man ätit är en omöjlighet. Då är det fantastiskt att kunna slänga ihop lite härliga scones, som går löjligt fort att tillverka.
 
Scones:
4 1/2 dl glutenfri mjöl mix
2 tsk bakpulver
50 smör
2 dl mjölk
 
Blanda de torra ingredienserna och dela smöret i småbitar. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg. Forma som små bullar och tryck till så varje bit blir platt på toppen när den läggs ner på bakplåtspappret.
 
Grädda i ugn på 250 grader i ca. 10 minuter.
 
Kul kuriosa är att även när man är känslig mot mjölk, så lärde en sjuksköterska mig att laktos försvinner vid upphettning, kanske förenklar livet för någon annan också.
 
Voilá!
 
 
glutenfri, glutenfritt, recept,
Min underbara vän har tagit initiativet och gett mig en spark i baken att inte längre (endast) bomba Instagram och FB med mitt gluten- och vetefria bakberoende, utan startat denna blogg åt mig. En härlig överraskning! Tack Hannah! :*
 
Muffins Dagen var alltså igår, och mycket riktigt tog jag mig tid att baka lite chokladmuffins
 
, men då jag inte fick min blogg förrän idag syns de därför först nu ;)
 
Här är ett smakprov (ordlek) på en av mina chokladmuffins med frosting och strössel, yummy mummy!!!
 
Hur blev nu dessa till då? Ca. 12 stycken. Ugn. 180 grader i 20 minuter.
 
Smet:
100g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 dl glutenfri mjöl mix
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl kokande vatten
 
Blanda vatten och kakao i en separat skål, och låt svalna.
 
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, fortsätt vispa med elvispen på låg hastighet. Sikta mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, lite i taget. Vänd ner blandningen i smeten för hand, (utan att elvispen är på) till en fin smet. Tillsätt kakao och vattenblandningen i smeten. Fyll muffinsformarna till 2/3, in i ugnen, and wait!
 
När muffinsen har svalnat är det dags för den fina glasyren:
100g smör
4 msk florsocker
4 msk kakao
2 tsk kallt kaffe
 
Prova er fram med glasyren, lägg till mer eller mindre av det som smakar gott! Bre på muffinsen, och lite härlig topping, i mitt fall tuttifrutti strössel. Mums!
 
Tro mig, denna blogg kommer bombas ett bra tag framöver. Puss!